Santa Lucia

Historien om Sancta Lucia

Lucia kommer fra det latinske ordet for lys, lux, og i den forbindelse passer det fint å skrive om henne i adventstiden når det er mørkt ute. Hennes minnedag er 13. desember.

I Norge feirer vi Luciadagen slik vi har gjort fra 1700 tallet. Det blir sagt at man på denne dagen skal kunne finne ut hvem man gifte seg med. På Sicilia begynte man veldig tidlig å feire denne dagen med et svært bål og lys fest.

Lucia ble født omkring år 286. Hun kommer fra Syrakus på øyen Sicilia i Italia. Hun vokste opp med en kristen mor, og med kristen tro. Allerede som lite barn avga hun løftet om evig kyskhet. Lucia fortalte ingen andre om dette løftet. Da hun kom i gifteklar alder, fant hennes mor en hedensk passende mann til henne. Lucia utsatte forlovelsen flere ganger, ettersom hun hadde avgitt et kyskhetsløfte som liten. Lucia ba til Gud om at han måtte hjelpe henne og hindre ekteskapet.

Moren til Lucia ble syk og som følge av dette dro de til Sankta Agathas grav som lå i nærheten av der de bodde. Etter besøket ved graven ble moren helbredet. Lucia fortalte da om kyskhetsløftet hun hadde avgitt som liten. Moren skjønte da Lucias grunn for ikke å ville gifte seg, og forlovelsen ble brutt.


 „Lucia ville ikke oppgi sin kristne tro, uansett hvor mye hun ble torturert”.

Hun fikk tillatelse av sin mor til å gi mat til de fattige. Når hun gjorde dette måtte hun ha lys på hodet, fordi hendene var fulle med mat. Da hennes kommende forlovede fikk greie på at verken ble noe av forlovelsen eller ekteskapet, ble han sint og sur.

På den tiden forfulgte keiser Diokletians (244-311) de kristne. Lucias tidligere forloveden  fortalte til keiser Diokletians stattholder at Lucia var kristen. Dette førte til at Lucia ble tatt til fange. Lucia ville ikke oppgi sin kristne tro, uansett hvor mye hun ble torturert. Hun ble brent uten å ta skade og hun fikk kokende olje over seg, som hun også kom fra uten en skramme.

Til slutt var det ikke noe annet å gjøre enn å finne frem sverdet og dømme henne til døden. Fangevokteren kjørte sverdet gjennom halsen hennes og skar ut øynene hennes.Dette førte til at hun ble sterkt såret, og døden nær. Før hun døde kom det en prest og gav henne sakramentet. Året for hennes død var 304.

Sankta Lucia fremstilles ofte med et sverd i halsen og øynene på et fat. Hun er i dag kjent som skytshelgen for de blinde.

Skrevet av: Sigrid Perpetua Heggtveit

Bilde: commons.wikimedia.org

Relevante nyheter