NUKs sommerleir for barn fra Litauen

For første gang i Norge klarte vi å arrangere en litauisk katolsk barneleir.  Alle frivillige har vært med på katolske leirer før både som ledere og deltakere. Noen av dem har hatt erfaring med å arrangere katolske leirer eller andre aktiviteter. Målet med leiren var å hjelpe litauiske barn og ungdom til å forstå hva troen er og lære dem å leve et aktivt kristenliv. Vi sier på litauisk at den første pannekaken må alltid bli svidd, men den gangen ble vår «pannekaken» utrolig deilig😊

Alle ledere har vært til stede allerede på lørdag for å gjøre alt klart for at leiren skulle starte på søndag . Det var både litt jobb og kos, kanskje litt stress og bekymringer, men til slutt var alle glade.

Hver dag startet vi med en morgenbønn og morgentrim. Leirflagget heises ved soloppgang, og fires ned ved solnedgang. Vi sang en bønn rett før og etter hvert måltid. Vi møtet hver kveld for å be sammen. Selv om en felles bønn har kanskje ikke vært veldig populær i begynnelsen, til slutt ba alle deltakere tydelig og høyt. Under leiren kunne barna høre om De Ti Budene, skjønne hva bønn egentlig er og lære forskjellige typer bønn. Vi snakket om vårt forhold til andre mennesker, kjærlighet, vennskap, feil og unnskyldning. På kunstverkstedet jobbet vi sammen for å skape en presentasjon av en ideell verden. I tillegg klarte vi å lage mange gaver som skulle brukes til gaveprosesjon, deltok i lagspill, flettet vennskapsarmbånd, lagde ekte lys og masse andre gøyale ting.

 

Etter seriøse og konsentrasjonskrevende aktiviteter, fikk vi arrangere noe kjempe engasjerende og spennende: vi konkurrerte i de olympiske lekene. Det var en ekte åpningsseremoni med marsj, olympisk flagg og ikke minst den olympiske ild! Senere deltok  vi i en vannkrig, badet i elva, så på film «Up» og gikk på tur.  Deretter fikk vi være med på verdens beste moteshow. Barna lagde selv kostymer og demonstrerte arbeidet sitt med entusiasme. De var kjempe kreative!

 

Vi fikk besøk av Pater Claes Tande fra Sandefjord og feiret messe sammen med Pater Valdemaras Lisovskis som kom til oss fra Litauen. Vi hadde også Litauisk Folkemusikk og Folkedans Gruppe Gabija fra Oslo på besøk. Vi lærte om nasjonale litauiske klær, forskjellige litauiske folkeinstrumenter, ble kjent med forskjellige litauiske dialekter. Det var tid for sang og dans.

Det var en fantastisk leir med masse overraskelser: på grunn av uforventet regn måtte programmet endres flere ganger. En dag måtte vi takle et strømbrudd som forsinket middag. Gjentatte ganger har det kommet både kuer og sauer på besøk. Og ingen har sett tannfeen som kom på besøk med masse penger i lomma.

Til slutt, kan jeg si at vi hadde kjempefin leir. Vi har fått nye venner for hele liv og lærte utrolig mye.  Vi reiste hjem med tårer i øyene, men var kjempeglade og takknemlige for alt vi har opplevd.

Vi sees neste år!

 

Skrevet av Laura Alesienė 

Relevante nyheter