Hvorfor gjør du det?

Som mange studenter har jeg flere baller i luften. Jeg er med i flere studentorganisasjoner, sitter som leder for NUK, ønsker å være aktiv i min lokale menighet og mellom alt det, skal jeg få tid til å trene. «Martin, du må huske å hvile» «Du trenger ikke å gjøre så mye» Det er flere slike jeg har fått, og sikkert kjempe mange som har fått det. Noen ganger glemmer vi det viktigste spørsmålet: «Hvorfor?». Hvorfor velger vi å gjøre noe fremfor andre. Hva er det som ligger bak handlingene? Å ha en klar forståelse av hvorfor man gjør noe, er noe som skaper inspirasjon, motivasjon og spesielt i lederskap kan det være med å forme en felles visjon.

Etter flere år med å ikke lese bøker, har jeg igjen funnet kjærligheten til bøker. I 2022 har jeg et mål om å kunne lese minst en bok hver måned, og i skrivende stund har jeg faktisk lest 3 bøker og har begynt på min 4. En av bøkene jeg har lest og som har gitt meg noen tanker å tenke på er: *Start with Why av Simon Sinek. Og som tittelen på boken indikerer er det å finne sitt «hvorfor». og noen ganger kan «hvorfor» man gjør noe bli forvekslet med «hva». Simon trekker frem eksempler på hvordan det å ha en klar innsikt i «hvorfor» gir bedre resultater og mer langvarige resultater. Det å forstå at hvorfor man gjør noe, er langt viktigere enn hvordan man gjør noe. I matte f.eks kan du ikke begynne med avansert algebra, trigonometri etc, før du har en grunnforståelse i de 4 regneartene. Å ha et godt fundament skaper en mer stabil og mer robust konstruksjon, og fundamentet er “hvorfor”.

Vi lener oss ofte til ting eller personer som representerer de verdiene vi selv har. Tenk over hvilke politikere man foretrekker, idrettsutøvere m.m. Som mange kanskje vet har jeg en veldig stor kjærlighet for Apple. Hvis man noen gang har sett meg er det ofte airpods i ørene, apple watch på håndleddet, iPhone i lomma og Macbook i sekken. Kanskje tenker du at jeg har altfor mye penger å bruke derfor jeg velger å kjøpe Apple produkter. Selvfølgelig er det andre aktører som lager like gode og til og med bedre produkter til langt lavere prisklasse, men jeg velger fortsatt å kjøpe Apple produkter. Hvorfor?

Think different
— Apple


(Foto: Katherine Munda)

Det er slagordet til Apple, men det er også de verdiene de ønsker å fremme med sine produkter. Å tenke annerledes – tenke utenfor boksen. Her kommer nok noen å tenker: “Men… Apple legger jo bare til funksjoner som har eksistert lenge på andre enheter”. Ja, det stemmer helt korrekt, det er ikke noe jeg skal legge skjul på, men det er hvordan de har lagt opp budskapet gjennom sine produkter. istedenfor: “dette er vår nye maskin, den har 4k skjerm, 48 kjerners prosessor..” vil du ha?, blir det for meg “vi har troen på å tenke forskjellig. produktene våre er brukervennlig og har et vakkert design. vi lager også ganske god maskinvare”. det er ikke produktet i seg selv (jo da produktene er ganske gode), men jeg kjøper for deres verdier. Litt som vi kjøper produkter som har nøkkelhull og økologiske produkter. Ikke alltid de smaker noe bedre, men de reflekterer noe mer – sunt og mer miljøvennlige produkter.

Vi kjøper ikke produktet, men “hvorfor”.

«Så, hvorfor gjør du det du gjør Martin?»

Ja, si det. I bunn og grunn ligger i det i hva slags person jeg ønsker å være. Jeg har alltid sagt til meg selv at jeg vil være en person som skal hjelpe andre. På hvilken måte har aldri vært noe jeg har funnet et svar på. Mitt studievalg og hvorfor jeg dedikerer meg selv til frivilligheten ligger i nettopp mitt ønske om å hjelpe andre. Det handler ikke om hvordan jeg skal gjøre ting, eller hva jeg gjør, men det ligger i hvorfor. Jeg har troen på å skape verdi gjennom arbeid for andre.

(Foto: Dominic Ureta)

Det er mitt hvorfor, og det er det som driver meg videre.

«Så, hva var egentlig hele poenget ditt Martin?»

Jo, å ha et godt fundament er hele nøkkelen til suksess. Har man et godt fundament, så vil man fortsatt stå.  Å finne ut hvorfor man gjør noe. Hva det langsiktige målet er. Vårt hvorfor er som vår egen visjon. Det er noe langt, kanskje noe uoppnåelig, men det er noe vi skal strekke oss til. Det gir også videre motivasjon til å fortsette reisen.  En godt verktøy å ta med videre i sin egen reise, er nettopp “hvorfor gjør jeg det jeg gjør?”

Jeg takker deg for at du har kommet så langt og lest ferdig dette. Og håper at du ønsker å fortsette å ta denne reisen sammen med meg, og selvfølgelig at du tar fatt på din egen reise. Selv om det til tider kan virke tungt, er det fint å huske hvorfor man startet i utgangspunktet. Ditt grunnleggende “hvorfor” er ditt fundament, ditt mål, og din ryggrad.

Denne reisen er lærerik og spennende. Håper du vil fortsette å ta del i denne reisen sammen med meg, fordi en reise er kjedelig alene!

Så vil jeg bare avslutte med å si at jeg heier på deg, med alt det du driver med og ønsker å oppnå!

Martin


En leders refleksjon, er ikke noe mer enn det navnet tilsier, det er nettopp mine refleksjoner og tanker som jeg har opparbeidet meg. Jeg ønsker bare å kunne reflektere og komme med mine egne betraktninger, spesielt det å være frivillig i NUK. Jeg håper dette kan være en berikelse for deg som leser, men samtidig også være til inspirasjon, samt også gi dere et innblikk i mitt liv, både som leder for NUK, men også fulltidsstudent, og alt det som måtte komme med.
Jeg takker for at du tok deg til å lese så langt, og håper at denne reisen jeg ønsker å ta dere med alle gjennom min periode som leder, både er spennende, berikende og den kanskje får deg til å gjøre noen tanker?

Relevante nyheter