WYD 2019 Panama: På flyplassen

WYD Panama 2019-en smakebit av himmelen

Det er ikke lett å skrive kort om NUKs tur til WYD, fordi det er så mye jeg vil dele. Jeg blir varm om hjertet av å tenke på vertsfamiliene i Costa Rica, som åpnet sine hjem for ca. 700 pilegrimer som var på vei til Panama, folk de aldri hadde møtt før.

WYD Panama 2019: Costa Rica

Søppelplukking på stranden i Costa Rica

 

I Costa Rica hadde vi gledesfylte dager med alt fra søppelplukking på stranden til gamlehjemsbesøk. Det var tungt å sette seg på bussen for å kjøre til Panama. Ikke fordi vi visste at vi skulle kjøre i 16 timer, men fordi vi måtte ta farvel med vertsfamiliene vi hadde blitt så glade i. Likevel var vi spente, for nå var vi et skritt nærmere pilegrimsmålet.

 

Gamlehjemsbesøk

 

Det som gjorde sterkest inntrykk i Panama var sakramentstilbedelsen under vigilien med pave Frans. Tenk å sitte i total stillhet med ca. én million andre mennesker. Det blir ofte slagsmål når bare et par hundre samles for å se fotballkamp. Om Jesus er til stede der hvor to eller tre er samlet i hans navn, må han ha vært ekstra nær oss da.

Før vi gikk inn på flyplassen for å dra hjem, skjedde det noe fantastisk: «Å se deres tro og å se dere be sammen har gjort at jeg vil begynne å be igjen», sa guiden vår med gledestårer i øynene. WYD er en påminnelse om at store ting skjer når man tror, og at gleden ved å tro er så stor at enhver utfordring virker overkommelig. WYD er for meg en smakebit av himmelen.

Skrevet av: Caroline Belaunde Brynsrud

 


Svarer: Katherine

1) Hvorfor drar unge katolikker til Verdensungdomsdagene? 

Svarer: KatherineFor å oppleve verdenskirken! Pilegrimene drar til ett og samme land for å oppleve kulturen og troen der, men vi utveksler mye mer med alle andre vi møter, om det så er lokalbefolkningen eller ungdom fra Kiribati! Jeg føler meg alltid så liten, men likevel så viktig når jeg er på WYD. 

2) Hva overrasket deg i Costa Rica/Panama?

Hvor mye WYD kan bety for et vertsland! I Panama hadde de en egen WYD-kanal på TV, alle de lokale heiet og tutet når de så oss og flaggene våre på lang avstand, og vertsfamilien min uttrykte at de hadde ventet på vår ankomst siden de skrev seg opp som vertsfamilie kort tid etter annonseringen i Kraków 2016!

 

 

3) Hva er dine tips til de som skal på WYD i 2022?

Spre ordet og få med deg så mange som mulig! …og kanskje lære seg litt portugisisk?

Svarer: Vivian

1) Hvorfor drar unge katolikker til Verdensungdomsdagene?

Panama er min andre WYD, og grunnen til at jeg ønsket å dra, selv om jeg var usikker pga. skole, var fordi WYD gir meg muligheten til å komme nærmere den verdenskirken som Den katolske kirke er, noe som tydelig vises når alle flaggene vaier i gatene til vertslandet.

Den katolske troen blir praktisert på så mange forskjellige måter på tvers av kulturer, men det vi alle er like på er det som forener oss: Kristi endeløse kjærlighet til oss som vi opplever sammen gjennom eukaristien. Mitt beste WYD-moment må være under sakramentstilbedelsen på MetroPark i Panama. Det var en uke fylt med mye musikk og dans, men på en plass med over flere millioner var det et øyeblikk vi ikke hørte et ord. Blant 700 000 ungdommer var det helt stille; et øyeblikk der alles øyner og hjerter rettet seg mot Jesu hjerte.

Panama WYD 2019

 

2) Hva overasket deg i Costa Rica/Panama? 

Det Costa Rica og Panama hadde til felles må være hvor mye Google Translate klarer å få frem mellom to språk, samtidig som den ikke klarer det. Det var en del misforståelser med vertsfamilien til tider, men det som alltid kom tydelig frem var omsorgen og kjærligheten fra «mor» og «far».

3) Hva er dine tips til de som skal på WYD i 2022?

Selv om Google Translate var en hjelp til tider så ville jeg absolutt lært meg noen gloser og setninger på det lokale språket. Det gjør kommunikasjonen så mye lettere. Og husk å ta med en gave til vertsfamilien! Du kommer til å sitte med så mye takknemlighet etter den ene uken, at man ønsker å gi noe tilbake. Og så er det jo fint for vertsfamilien å ha noe de kan huske tilbake til.

Svarer: Jakob

1) Hvorfor drar unge katolikker til Verdensungdomsdagene?

Jeg tror det en noe av den samme grunnen til at unge katolikker i Norge drar på påske- og sommerleir, for å se at Kirken er større enn menigheten i hjembyen sin. Det er godt å se det store fellesskapet vi er velsignet med! Det er selvfølgelig også veldig spennende å oppleve et nytt land, og få mulighet til å bli kjent med deres kultur på en måte man ikke har mulighet til på en vanlig Syden-tur.

2) Hva overasket deg i Costa Rica/Panama?
Hvor sterkt kontrasten er til vårt stille Norge. Dansing ved alteret etter messen, masse tuting i trafikken, mennesker som er fulle av varme og liv.

WYD 2019 Panama: Gruppebilde

 

3) Hva er dine tips til de som skal på WYD i 2022?

Det er en pilegrimstur, ikke en ferie! Om man forbereder seg i forkant og bestemmer seg for «hva man går pilegrimsturen for», får man mye igjen for det når man returnerer til hverdagen. Ta med en FM-radio, gjerne en man kan plugge et headset inn i, i tillegg til solkrem og Camelbak. Det er også fint å skrive ned minner og inntrykk underveis.


 

WYD 2022 skal avholdes i Portugal. Det er en god anledning for enda flere ungdommer fra Norge å reise dit, og få oppleve det åndelige fellesskapet. Grip sjansen!

 

 

Relevante nyheter