Å bli ledestjerne

Mange lurer nok på hvor mange stjerner det finnes på himmelen. Den som prøver å telle dem, vil fort gi opp for de er utallige, og det finnes mange flere som vi ikke kan se med det blotte øye. Betyr stjernene noe for oss?

Barndomsdrøm

Min mor har flere ganger sagt at jeg som liten gutt var virkelig en nysgjerrigper. Hun sa at jeg viste stor interesse for verdensrommet og spurte bestandig hva som er der ute og hvorfor det blinker så mange lys om natten. Min nysgjerrighet har ikke blitt mindre siden, men heller økt mye mer. Jeg ønsker fortsatt å bli den første prest som drar ut i verdensrommet om ikke noen allerede har gjort det. Men med den lille lønnen jeg har, må jeg nok begynne å spille lotto for å kunne gjøre drømmen min til virkelighet.

Et morsomt svar på hva de skinnende lysene er, er fra Løvenes konge. Det var Pumba som spurte sine venner Timon og Simba. Timon mente seriøst at det var ildfluer som har hengt seg fast på himmelen. Da lo jeg godt. Simba ga et annet og bedre svar. Han sa det var de avdøde kongene som ser ned og passer på dem. På den måten vil de aldri føle seg alene og forlatt.

Timon og Pumba lo krampaktig av Simba sitt svar, men høres ikke det litt kjent ut? Da Jesus ble født, kom noen stjernetydere til kong Herodes og spurte ham: ”Hvor er jødenes konge som nå er født? Vi har sett hans stjerne gå opp, og vi er kommet for å hylle ham.” De mente at stjernen som viste dem veien dit, var et tegn på den nye kongen. Stjernen viste dem videre og de fant Jesusbarnet liggende i en krybbe.

Forbilde

Stjernetydere har alltid eksistert, både før og etter Jesu tid, og man kan høre mange spennende historier fra dem. Den hellige Paulus, han som først forfulgte de kristne, omvendte seg senere og ble en god misjonær i Kirken, sa også til de første kristne at de må leve på en slik måte at de skinner som stjernene på himmelen. For vi, som stjernene, kan hjelpe andre å komme til Gud som stjernen ledet stjernetyderne til Jesus for 2000 år siden.

En viktig ting som mange glemmer, er at stjernene skinner bare når det er natt. Natten betyr her prøvelser i livet, vanskelige tider, og dårlige mennesker. En soldat blir ikke helt når det er fred; han blir helt når det er krig og han klarer å gjøre ting som er vanskelig. Jesus sier også at dersom vi elsker dem som vi elsker oss, er det ikke noe spesielt med det. Alle kan få det til. Men de som klarer å elske dem som ikke liker oss, som hater oss, til og med våre fiender, de viser en stor holdning. De blir gode forbilder for andre og de blir regnet som stjerner som lyser i mørket og hjelper andre til å finne den riktige vei i livet.

Mange av oss ønsker å gjøre flotte ting for andre for vi vil selv bli gode mennesker. Ofte er det enkelt å komme i gang, men underveis kan det dukke opp hindringer og utfordringer, og mange mister motet og gir opp. Det er da det gjelder å stå på, overvinne hindringer og fortsette den gode kampen. Ekstra viktig er det å minne seg selv om at uten oss som stjerner lyser opp himmelen, vil mange miste veien eller gi opp selv.

De kristne som forbilde

Har ikke vi alle forbilder vi ser opp til? De kan enten være filmstjerner, fotballspillere, eller popstjerner som Marcus og Martinus. Vi håper at de alltid vil være forbilder for oss. Men er ikke det på tide at vi selv tror at noen også ser opp til oss og at vi selv kan bli en stjerne for andre? For vi må aldri glemme at vi alltid er et forbilde for noen. Det kan være for våre egne søsken eller for en venn i klassen, eller til og med for andre voksne som Malala Yousefzai som ble den yngste Nobels fredsprisvinner noensinne. Hun var da bare 17 år.

Som kristne kan vi bli enda større enn Nobelprisvinnere. Vi er kalt til å bli hellige, til å bli helgener. Det høres ut som et stort og uoppnåelig mål, men det har allerede startet i hver av oss, for de kristne er regnet som et hellig folk for Gud. Det eneste som nå teller, er om vi tør å vise oss frem og bli flotte ledestjerner for andre. Hver dag kan vi gjøre enkle handlinger som å snakke med noen som er alene, å gjøre noe godt som vi ikke må, å plukke opp litt søppel som ligger strødd her og der, eller å sende et smil til den neste vi møter.

Simba sitt svar til sine venner er en god tanke og med ham kan vi si noe lignende: stjerner på himmelen er flotte mennesker som har gått bort. For oss kristne er de helgener og de er ikke helt borte for oss; de lever videre i himmelen og skinner ned over oss. Vi trenger heller ikke å bli stjerner først etter vår død. Vi kan starte her og nå, og sammen vil vi lyse opp hele nattehimmelen.

 

Skrevet av Khiem Duc Nguyen

Relevante nyheter