Gode og hellige valg

Alle ønsker å kunne ta gode valg i livet. For de kristne er det ekstra flott når valgene blir både gode og hellige. La oss se hva forskjellen på dem er.

Frie valg

Det er ingen tvil om at alle ønsker at våre valg er handlinger vi selv bestemmer, og ikke noe vi blir presset eller påvirket til av andre. Mange lurer likevel på om det er mulig å ta et fritt valg, et valg som er fullstendig uavhengig av andre.

La oss se på et eksempel. Hvor mange av dere har sett det berømte målet til Cristiano Ronaldo da han hoppet ‘umulig’ høyt opp og headet ballen i mål? Se gjerne denne videoen på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=B1ktbeMxtYM

I forkant av kampen, hadde hans trener allerede gitt hver spiller en fast posisjon på banen. Men i selve kampen er enhver bevegelse til spillerne valgt og utført av dem selv. Når spillerne samspiller med trenerens plan og med hverandre, kan de utføre noe flott og stort sammen. Det flotte målet kan kort beskrives på lignende måte: en annen spiller i sin gitte posisjon sendte den flotte pasningen inn fremfor mål, Ronaldo løp inn og kunne lese spillet, hoppet høyt opp, traff ballen perfekt i luften og scoret.

Som Ronaldo, har alle frie valg. Likevel er våre valg nært knyttet til andres valg.

Gode valg

For å ta gode valg trenger vi også å vite hvilke alternativer vi har å velge mellom. Et valg trenger ikke bestandig å være et godt valg. Dersom Ronaldo valgte ikke å spille sin posisjon ordentlig, ville han heller ikke kunnet lese spillet riktig i det avgjørende øyeblikket.

I enhver kamp trenger alle spillere å vite og huske hvilken posisjon de spiller i. De får lov å bevege seg fritt på banen, og om nødvendig, flytte til andres posisjoner. Når det er hjørnespark, spiller både mange av forsvarerne og midtbanespillerne på en måte spiss. Da gjelder det å score mål. Likevel må de gå tilbake til den utgangsposisjonen som de har fått av treneren for at hele laget skal få ut sitt potensiale .

Slik kan vi se i mange sporter og deler av våre liv. Sjakk og mange dataspill krever gode strategier. Matlaging og bygging av hus trenger god planlegging. Hver ting og del har sin viktige posisjon. Dybden i å ta gode valg ligger i å gi medmennesker stor oppmerksomhet slik at hvert valg vi tar, er til det beste for våre neste. Når alle gjør det, er det alltid åtte milliarder mennesker som vil den andre vel, istedenfor bare du som vil deg godt.

Hellige valg

Et godt valg har fokus på medmennesker – et hellig valg gir alltid Gud den største oppmerksomhet.

Mange idrettslag ber før de spiller kamp, flere fotballspillere gjør korsets tegn før de kommer på banen, eller noen av dem peker fingrene sine mot himmelen etter å ha scoret, som om de dedikerer målet til Gud. Vi ser at noen, som Salah og Mané, bruker mye av det de tjener til å hjelpe de fattige og trengende. De sier ofte at de valg de tar i livet, er blitt veiledet og hjulpet av Gud, og de takker Ham for hver handling og hvert valg.

Jeg kjenner ei jente som er profesjonell svømmer. Hun trener ni ganger i uken, men aldri på søndag fordi det er Herrens dag. En annen gutt gjør alltid korsets tegn før han spiser, om det bare er et eple. Han gjør det på bussen, på skolen, eller mens han går i byen.

Alt vi gjør og velger i livet, kan få en dypere mening og bli til stor glede for oss og andre. Når vi lar Gud velsigne det lille vi har og eier, vil det bære enda større frukt. Og vi vil se at det umulige blir mulig, det naturlige blir overnaturlig, det menneskelige blir guddommelig.

Skrevet av pater Khiem Duc Nguyen

Bildet hentet fra https://edition.cnn.com/2019/12/19/football/cristiano-ronaldo-header-juventus-sampdoria-serie-a/index.html

Relevante nyheter

Juniorleir og Sommerleir for konfirmanter blir slått sammen til én leir

På grunn av mangel på leirsjef må vi dessverre flytte leiren til 12.07. - 19.07.2024. Planen vår er å slå sammen deltagere fra juniorleir og sommerleir for konfirmanter. Leiren vil bli kalt for juniorleir. Deltagerne fra begge leirene vil fortsatt være innenfor aldersgruppen for juniorleir som vi har tidligere satt. Det er for de som fyller 13 til og med året man fyller 15 (født 2009 – 2011). I... les mer »

Juniorleir Konfirmantleir Leir Ukategorisert