Habemus Papam! Ord som har blitt ropt mye i det siste. Konklaven brukte ikke lang tid på å stemme frem en ny pave – biskop av Roma, først blant likemenn. Robert Francis Prevost er nå Leo den 14., og med det navnet har det oppstått en stor mengde forventninger og forhåpninger til hans pavedømme. Mange medier spekulerer langt og lenge om alt av Pavens fortid og fremtid. Men hva betyr en pave for oss unge katolikker? Hvordan vil dette påvirke vår hverdag?
Sannheten er at våre lokale forhold preger nok hverdagen vår mer enn de globale forhold. Likevel vil jeg løfte frem noen tanker om hvordan Pave Leo XIV kan påvirke oss.
Paven utnevner biskoper
Nå har vi, i Norge, to unge biskoper som ikke har vært lenge i tjenesten sin, og med Guds velsignelse vil Bp. Erik og Bp. Fredrik lede oss de neste 20-30 årene. Kanskje like lenge som Pave Leo XIV vil være pave, han er jo «bare» 69år gammel. Men, både i Tromsø, Sverige og Danmark er det behov for ny biskop enten nå eller i nær fremtid. Pave Leo, i sin tidligere rolle i dikasteriet for biskoper, hadde en rolle i Bp. Fredriks utnevnelse, men kommer til å være direkte ansvarlig for tre viktige bispeutnevnelser i Norden de neste par årene.
Virkeligheten er at en pave har aldri like direkte innvirkning på de lokale Kirkene som når han utnevner biskoper. De beslutningene vil prege oss lenge etter hans pontifikat. La oss be for Paven når han må fatte disse beslutningene, og for de han kaller til bispetjenesten.
Paven bruker smarttelefon
Det finnes bilde av Pave Frans med en smarttelefon, men jeg tror Pave Leo har et litt sterkere forhold til smarttelefoner som verktøy. Han har vært aktiv på sosiale medier som biskop og kardinal, han har garantert brukt moderne verktøy på en annen måte enn våre tidligere paver. Han har allerede sagt han mener vi er i en teknologisk revolusjon på linje med den industrielle revolusjon under Pave Leo den 13. tid. Pave Frans iverksatte et arbeid for å se på Kirkens forhold til Kunstig Intelligens (KI), som ga oss dokumentet «Antiqua et Nova» (Gammelt og nytt) i januar. Digitaliseringen av Vatikanbiblioteket er én ting, men hvilke andre oppgaver kan støttes av ansvarlig bruk av moderne verktøy. Vil pavens første encyklika eller annet skriv handle om KI? Jeg håper vår nye pave fortsetter dette arbeidet og være en tydelig stemme overfor «Big Tech». Kirken må være premissleverandør for ansvarlig utvikling av teknologi, vi burde ikke henge etter og forholde oss til ny teknologi reaktivt.
Et annet punkt er bruk av moderne medier. Vil paven se hen til sitt gamle hjemland, og se hvordan katolikker av alle slag bruker Facebook, Instagram, YouTube, podkaster, reels og shorts for å fremme Evangeliet? Det engelskspråklige – hovedsakelig amerikanske – katolske mediaøkosystemet er enormt og blir neppe mindre. Han er allerede fått en instagram-konto – @Pontifex – noe som tyder på at Vatikanet ser på dette som et varig tiltak for Peters Stol, istedenfor det personliggjorte @franciscus som Pave Frans hadde. På X/Twitter har det blitt postet syv ganger de siste 24 timene under samme @pontifex. Riktignok hadde også Pave Benedikt XVI en Twitter-konto som 84år gammel pave, men kommunikasjonsmaskineriet rundt Pave Leo er forhåpentligvis rustet for dagens virkelighet.
Mens jeg skriver dette (15. mai kl.17.21) er det litt over en halvtime siden en TikTok konto med brukernavn @pontifex.official postet noe. Jeg tviler på at den er ekte. Paven/Vatikanets pressekontor hadde neppe brukt hashtaggen #viral eller #paratiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…, i tillegg til at Vatican News bare kunngjorde X og Instagram-kontoene for Pave Leo. Man kan selvfølgelig stille spørsmål ved hvor viktig det er å ha en tilstedeværelse på en plattform som TikTok – men den er unektelig viktig for dagens unge. Med dagens mediaplattform har paven enda større talestol enn noensinne, og det er viktig at han bruker alle virkemidler. La oss be for Paven, at han må forkynne Evangeliet ved hjelp av alle virkemidler og at Kirken står frem som et eksempel i ansvarlig bruk av moderne teknologi.
Pavens forventet levetid
Som nevnt over, er Pave Leo 69år gammel. Pave Johannes Paul II døde 84år gammel, Pave Benedikt XVI døde 95år gammel og Pave Frans ble 88år gammel. Dette er kanskje et makabert poeng, men vi kan bli sittende med Pave Leo i 15-30år. Han vil være pave for en kommende generasjon barn og unge. Det betyr at Pave Leo vil bety enormt mye for oss unge. Hans myndighet og virke vil påvirke verden, og vi vil bli påvirket av hans ringvirkninger. Jeg håper han husker hvem som vil ta over etter ham – blant oss unge finner vi mest sannsynlig en fremtidig pave. Hvilket forbilde vil han være for oss?
Pave Johannes Paul II ga oss Verdensungdomsdagene, Pave Benedikt XVI ga oss YouCat, Pave Frans etterlot en enorm arv i Christus Vivit og synodene han iverksatte. Pave Leo startet sitt pavedømme med en fredshilsen, og det er vi unge som må bygge den freden. Det er unge som må gjenoppbygge etter krig og nød. Det er unge som tvinger verden fremover, vi er de som kommer til å bære Troens flamme videre lenge etter hans verdslige virke er ferdig. La oss be for Pave Leo, at hans virke må inspirere alle, spesielt unge, til å skape en bedre verden. Gjør han til et forbilde, én som peker mot Kristus.
Av Stephen Richard Trotter, generalsekretær
Fremhevet bilde av © Mazur/cbcew.org.uk (https://www.flickr.com/photos/catholicism/54516602769)